martes, 25 de enero de 2011

Altres problemes de conservació

Apart dels problemes que directament creen les administracions, també hi ha tot un seguit d’usos privats descontrolats i il·lícits que causen l'empobriment i la destrucció dels hàbitats.

Martorelles, febrer 2009. Rompuda i estassada sense cap permís en un bosc d’utilitat pública amb maquinària pesant. L’actuació es va fer per tal que un hortolà instal·lés el seu hort aquí. Es va eliminar tota una extensió d’omeda amb arç blanc, i altres espècies, en creixement. Aquí niaven espècies com el Rossinyol comú (Luscinia megarhynchos).






Martorelles, gener 2011. Malgrat que el fet anterior es va posar ràpidament en coneixement de diverses administracions, aquí tenim l’hort.



Martorelles, gener 2011. I com que no passa res, altre hortolà s’ha instal·lat, aquesta vegada a tocar d'una de les estacions depuradores d’aigües residuals del Consorci per la Defensa del Besòs.


Martorelles, gener 2011. En aquesta foto es veu l’altura dels arbres del sotabosc. Ens podem fer una idea del que va significar l’estassada per “crear”  l’hort.


Un arç blanc amb estructura i entitat d’arbre. L’arç blanc és un arbre que passa anys i anys en forma arbustiva, el seu creixement és lent i li costa arribar a ser un veritable arbre. Al costat de l’hort de les fotos anteriors encara perduren aquest arç i d’altres de similar altura. L’estassada per instal·lar l’hort va ocasionar la pèrdua d’arços blancs similars.


A la fotografia inferior es veu, al fons de la vall, la favela de Montcada i Reixac situada a la plana al·luvial del Besòs. A la part dreta de la imatge una columna de fum procedent de la favela. L’única zona de tot el riu on s’han detectat estassades a cop de destral dels arbres de ribera de la llera i plana al·luvials se situa al voltant de la favela. També en els voltants de la favela hi ha tota sèrie d’abocaments descontrolats, i fins i tot algun cop s’ha calat foc en la llera fluvial del Besòs a tocar de les xaboles.



Vista de la favela a peu de carretera. Una zona de marginació social i activitats no regulades.


Pollancre tallat a cop de destral de forma il·legal a la pollancreda anterior. A sota detall de l’arbre dins la pollancreda.

No hay comentarios:

Publicar un comentario